zaterdag 30 november 2013

Kaart Brussel – Vakantie België

Kaart Brussel, gewest: EU
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een van de drie gewesten van België. Het gewest heeft 1.138.854 inwoners (januari 2012) en de hoofdstad is Brussel. De talen zijn Nederlands en Frans.

De Franse naam voor het gebied is Région de Bruxelles-Capitale, of Région bruxelloise of3 communément Bruxelles.

Het Gewest Brussel wordt volledig omringd door het gewest Vlaanderen. Het grondgebied valt samen met het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en het arrondissement Brussel-Hoofdstad.

Naast de gemeente Brussel bestaat het arrondissement uit nog 18 andere gemeenten.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt in de Brabantse Leemstreek. De hoogte van het gewest varieert van 20 meter in de vallei van de rivier de Zenne tot 130 meter in het Zoniënwoud.

De Zenne doorsnijdt het gewest van zuid naar noord en is vrijwel geheel overdekt. Ook de zijrivieren de Maalbeek en de Woluwe, in het oosten van het gewest, zorgen voor hoogteverschillen.

Vakantie
Populaire trekpleisters in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor een vakantie zijn moderne en historische bezienswaardigheden, musea en exposities, de bossen en het uitgaansleven.

De oppervlakte van het gewest bestaat voor ongeveer 20 procent uit bossen en parken. In het zuid-oosten van het gewest liggen het Zoniënwoud en het Ter Kamerenbos.

Brussel heeft een groot aantal musea. Enkele grote musea zijn het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Museum voor Moderne Kunst en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

Verder zijn er nog het stedelijk museum Broodhuis, met onder meer de historische en oudheidkundige ontwikkeling van de stad, en het Instrumentenmuseum.

Kleinere musea zijn o.a. het Bellevuemuseum, het Museum voor Posterijen en Telecommunicaties, het Museum van de Dynastie, het Nationaal Filmmuseum en het Museum van het Kostuum en van de Kant.

Gemeenten Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Naast de gemeente Brussel (stad) bestaat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uit nog 18 gemeenten. Dit zijn Anderlecht, Brussel (stad), Elsene, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem.

Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst en Watermaal-Bosvoorde.

Vliegvelden
In de nabijgelegen Vlaamse gemeente Zaventem ligt het vliegveld Brussels Airport. 50 kilometer ten zuiden van Brussel ligt het Brussels South Charleroi Airport.

Hogesnelheidstreinen
Brussel is via hogesnelheidstreinen verbonden met Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De Eurostar rijdt via de Kanaaltunnel naar Londen. De Thalys verbindt Brussel met Parijs, Amsterdam en Keulen. De Duitse ICE rijdt naar Keulen en Frankfurt.

Kaart Brussel

Kaart Brussel en omgeving: US Army