zondag 1 december 2013

Kaart België - Vakantie Provincies, Steden, Bevolking

Kaart België, steden, wegen, spoorwegen, rivieren, reliëf: CIA
België heet officieel het Koninkrijk België. Het land ligt in het westen van het werelddeel Europa en heeft een oppervlakte van 30.528 km² en 10.438.353 inwoners (2012).

De hoofdstad is Brussel en de officiële talen van het land zijn Nederlands, Frans en Duits.

België grenst in het noorden aan Nederland, in het oosten aan Duitsland, in het zuidoosten aan Luxemburg en in het zuiden aan Frankrijk. In het westen ligt het aan de Noordzee.

Het Belgische landschap is uiterst gevarieerd. Het land heeft een kustlijn van 67 kilometer en laagvlakten aan de Noordzee. In het zuiden en oosten zijn veel heuvels en bergen.

Centraal in het land ligt het vlakke centraal plateau en in het zuidoosten liggen de bossen en golvende heuvels van de Ardennen.

Het hoogste punt in het land is met een hoogte van 694 meter het Signaal van Botrange, in de Hoge Venen, in de gemeente Weismes in het oosten van België.

Rivieren
Een groot deel van het stroomgebied van de rivieren de Maas, Schelde en IJzer ligt in België. De rivier de Oise ontspringt in het zuiden van het land. De Ourthe is een zijrivier van de Maas.

Een aantal andere belangrijke rivieren zijn de Dender, Zenne, Dijle en Gete.

Gewesten en provincies
België bestaat uit drie gewesten. Dit zijn het Vlaams Gewest (Vlaanderen), het Waals Gewest (Wallonië), allebei met 5 provincies, en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat niet is onderverdeeld in provincies.

Het Vlaams Gewest bestaat uit de provincies Antwerpen (hoofdstad Antwerpen), Limburg (Hasselt), Oost-Vlaanderen (Gent), Vlaams-Brabant (Leuven) en West-Vlaanderen (Brugge).

Het Waals Gewest bestaat uit de provincies Waals-Brabant (hoofdstad Waver), Henegouwen (Bergen), Luik (Luik), Namen (Namen) en Luxemburg (Aarlen).

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behoort tot geen enkele provincie.

Klimaat en vakantie
België kent een gematigd zeeklimaat. Van streek tot streek zijn er wel aanzienlijke verschillen. Het maritiem klimaat komt in hoofdzaak voor aan de Belgische kust en licht landinwaarts.

In Midden-België en de Kempen heerst een gewijzigd maritiem klimaat. Het gewijzigd continentaal klimaat komt voor in het bergachtige gebied van de Ardennen ten oosten van de rivieren de Maas en de Samber.

België is een populair vakantieland vanwege onder meer de prachtige steden, de kust met de stranden en de natuur.

De belangrijkste toeristische gebieden in het land zijn de kust, kunsthistorische steden, de Maas en Ardennen en de Kempen.

Ook hotels, vakantiehuisjes, de fiets- en wandelroutes en de campings in België trekken veel toeristen.

De kust van de Noordzee trekt toeristen naar beroemde badplaatsen als Knokke, Blankenberge en Oostende. De kustplaatsen zijn met elkaar verbonden door een kusttram.

De Ardennen zijn een trekpleister voor het beklimmen van rotsen, het maken van fiets- en wandeltochten, afdalingen van bergstromen met kajaks en bij sneeuwval in de winter zijn er mogelijkheden om te langlaufen.

De Kempen zijn populair vanwege het natuurschoon, met stuifzandruggen, landduinen, heide, bossen, moerassige valleien, vennen en de vele campings en wandel- en fietsroutes die er zijn te vinden.

Steden als Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Mechelen en Brussel, Doornik, Luik, Mechelen en Tongeren trekken toeristen vanwege historische bezienswaardigheden, musea en het uitgaansleven.

De Citadel van Namen, de scheepsliften bij La Louvière en de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes zijn een aantal locaties in België die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Steden België

Kaart België, steden, rivieren: CIA
Naast de hoofdstad Brussel zijn een aantal andere steden in België: Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik, Brugge, Namen, Leuven, Bergen, Mechelen, Aalst, La Louvière, Kortrijk, Hasselt, Sint-Niklaas.

Oostende, Doornik, Genk, Seraing, Roeselare, Verviers, Moeskroen, Dendermonde, Beringen, Turnhout, Vilvoorde, Sint-Truiden, Lokeren, Herstal, Geel, Ninove, Waregem, Châtelet.

Halle, Ieper, Lier, Lommel, Waver, Binche, Tienen, Menen, Geraardsbergen, Bilzen, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Tongeren, Oudenaarde, Deinze, Aarschot, Aat, Aarlen.

De nationale luchthaven van België is het vliegveld Zaventem bij Brussel.

Kaart België bevolkingsdichtheid
Het westen, noorden en centrale deel van België zijn het dichtstbevolkt. Het zuidoosten van het land, met de Ardennen, zijn het dunstbevolkt.

Kaart België bevolkingsdichtheid; CIA, 1968

Kaart België
België aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. In het westen ligt het aan de Noordzee. De hoofdstad van het West-Europese land is Brussel.

Kaart België, gewesten, rivieren: EU