woensdag 24 april 2013

Kaart Vlaams-Brabant – Vakantie Provincies België

Kaart Brabant in België: CIA
Vlaams-Brabant is een van de tien provincies van België en een van de vijf provincies van het Vlaams-Gewest. De provincie telt 1.094.751 inwoners (januari 2012) en de hoofdstad is Leuven.

De Franse naam van de provincie is Brabant flamand en de Franse naam voor Leuven is Louvain.

De provincie grenst in het noorden aan de provincie Antwerpen, in het oosten aan Limburg, in het zuidoosten aan Luik, in het zuiden aan Waals-Brabant, in het zuidwesten aan Henegouwen en in het westen aan Oost-Vlaanderen.

In het westen van de provincie ligt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat geheel door Vlaams-Brabant wordt omsloten.

De provincie ontstond op 1 januari 1995 door splitsing van de voormalige provincie. Brabant in Waals-Brabant en Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant bestaat bestuurlijk uit twee arrondissementen. Dit zijn Leuven en Vilvoorde.

Landschap
Het grootste deel van de provincie Vlaams-Brabant maakt deel uit van de Brabantse leemstreek. Het noordwestelijke gedeelte hoort bij de Zandlemig Vlaanderen.

Een vrij smalle strook in het noordelijke deel hoort tot de Vlaamse laagvlakte die bestaat uit Klein-Brabant en de Brabantse Kempen. Ten oosten van de rivier de Zenne liggen de Brabantse Ardennen.

Het zuidwestelijke gedeelte van de provincie wordt gerekend tot het Pajottenland. Het noordoostelijke gedeelte behoort tot het Hageland en het zuidoostelijke gedeelte tot Droog Haspengouw. De centraal-noordelijke deel hoort bij de Groentenstreek.

Het hoogste punt van de provincie is met een hoogte van 137 meter de stepsheuvel in Walshoutem. Het op een na hoogste punt een getuigeheuvel met een hoogte van 111 meter in de Kesterheide te Kester bij Gooik.

De historischemaalderijsite, in het centrum van Pellenberg bij Lubbeek, is met een hoogte van106 meter het op twee na hoogste punt van Vlaams-Brabant.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Vlaams-Brabant zijn de Zenne, Dijle, Dender en Gete. Deze rivieren stromen van het zuidwesten naar het noordoosten.

Vakantie
Populaire bsstemmingen voor een vakantie in Vlaams-Brabant zijn onder meer campings en de steden.

In het Hageland, ten zuiden van Brussel, en in de gebieden ten zuiden van Leuven langs de Dijlevallei en ten zuidoosten van Brussel zijn veel bossen.

Bij de plaats Werchter vindt jaarlijks het Rock Werchter plaats. Dit is het grootste muziekfestival van België.

De Katholieke Universiteit Leuven is de oudste universiteit van de Lage Landen. De stad is verder rijk aan historische bouwwerken en monumenten, zoals het monumentale stadhuis.

Het imposante stadhuis van Leuven staat op de Grote Markt van de stad en is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld.

De collegiale Sint-Pieterskerk (1425–ca. 1500) In Leuven is een voorbeeld van Brabantse hooggotiek.

Steden Vlaams-Brabant
Naast de hoofdstad Leuven zijn een aantal andere steden in Vlaams-Brabant: Vilvoorde, Halle, Tienen, Diest, Aarschot, Landen, Scherpenheuvel-Zichem.