Kaart Antwerpen, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: CIA |
De provincie grenst in het oosten aan de provincie Limburg, in het zuiden aan Vlaams-Brabant en in het westen aan Oost-Vlaanderen.
In het noorden grenst Antwerpen aan de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland.
De vier andere provincies in het Vlaams Gewest zijn Vlaams-Brabant (hoofdstad Leuven), Limburg (Hasselt), Oost-Vlaanderen (Gent) en West-Vlaanderen (Brugge).
Arrondissementen
De provincie Antwerpen is bestuurlijk ingedeeld in drie arrondissementen. Dit zijn Antwerpen, Mechelen en Turnhout.
Landschap
De provincie Antwerpen behoort tot de laagvlakte, maar vanaf de Scheldepolders in het westen loopt het gbied langzaam op van ongeveer 4 meter tot ruim 30 meter in het noorden op de waterscheiding tussen de bekkens van de Maas de Schelde.
Het centrale en het zuidelijke deel van de provincie zijn vlak. In het zuiden komen enkele getuigeheuvels voor. In de Noorderkempen vormen stuifzanden landduinen.
Het hoogste punt van de provincie is met een hoogte van 51,60 meter de Beerzelberg in de Putse deelgemeente Beerzel. Het op één na hoogste punt is met een hoogte van 48 meter de Heistse Berg in de plaats Heist-op-den-Berg.
Vakantie
Toeristische trekpleisters voor een vakantie in de provincie Antwerpen zijn onder meer vakantieparken, campings, fiets- en wandelroutes en bezienswaardigheden in de steden.
In de streek Noorderkempen ligt het prachtige natuurreservaat de Kalmthoutse Heide. Het is een grenspark tussen Nederland en België en bestaat afwisselend uit bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen.
De stad Antwerpen trekt veel dagtoeristen. Een aantal populaire attracties zijn het uitgaansleven, de dierentuin, rondvaarten in de haven en de vele monumentale gebouwen en musea.
Steden Antwerpen
Naast de hoofdstad Antwerpen zijn een aantal andere steden in de provincie: Mechelen, Turnhout, Boom, Heist-op-den-Berg, Kapellen, Herentals, Lier, Mortsel, Hoogstraten, Geel, Mol, Bornem, Duffel, Edegem, Puurs, Kontich, Willebroek.